Graviranje

V našem podjetju vam nudimo lasersko graviranje na različne materiale – les, pleksi steklo, medenino, PVC material v različnih barvah, usnje, EVA peno ter druge. Graviramo lahko na različne predmete, hkrati pa lahko izdelamo tudi lastne izdelke iz pleksi stekla (stojala, reklamni panoji). Pri graviranju uporabljamo sodobno lasersko tehnologijo, ki jo vodi računalnik. Ravno zato je ta metoda graviranja izjemno učinkovita, natančna ter hitra. Rezultati so natančni ter trajni. 

Graviranje

Laser deluje s pomočjo emitiranja svetlobe pod točno določeno valovno dolžino. Proizvaja infrardeči žarek z valovno dolžino med 9,4 in 10,6 mikrometrov. Za fokusiranje laserske svetlobe na obdelovalni material se uporabljajo zbiralne leče (v primeru večjih laserjev pa tudi konkavna ogledala). Lasersko graviranje poteka tako, da močno skoncentrirana energija svetlobe ustvarja visoko vročino ter material upari oz. stopi. Potrebno je upoštevati, da se z debelino materiala moč laserskega žarka manjša, s tem pa skrajša tudi moč rezanja oz. graviranja.

Galerija

 

Kako graviramo na različne materiale?

Kot že rečeno, lahko graviramo različne materiale. Med najpogostejšimi pa se nahajajo pleksi oz. akrilno steklo, les, abs plastika ter usnje ali pločevina na kateri je nanos barve. V podjetju Gamplast vam nudimo tudi graviranje na steklo, npr. kozarce, steklenice, svečnike,…

Gravura lesa pravzaprav pomeni žganje lesa. Rezultat graviranja lesa je žgana slika oz. napis. Barva ter učinek gravure sta pogojena z vrsto lesa – vsaka vrsta lesa izgleda nekoliko drugače, saj je barva odvisna od količine kisika, ki omogoča gorenje. Ker je laserska svetloba med graviranjem skoncentrirana na tako majhen obseg lesa, slednji sploh ne počrni in ohranja svojo naravno barvo.

Pleksi steklo je zelo trden material, odporen na visoka temperaturna nihanja ter različne vremenske vplive. Uporabno je za izdelavo svetlobnih tabel, grafik in ostalih predmetov, saj je vzdržljivo in trajno. Uporaba laserske tehnologije pri razrezu ter graviranju pleksi stekla je zelo učinkovita ter priporočljiva – laserski žarek omogoča natančno gravuro, odlikuje pa ga tudi kristalno čist rob odreza. V primeru ročnega ali cnc odreza postanejo robovi pleksi stekla mat mlečno beli, v primeru laserskega odreza pa ostanejo prozorni.

Abs plastika oz. plošče so sestavljene iz dveh plasti – vrhnje ter notranje. Laserski žarek med postopkom graviranja odstrani vrhnjo plast ter razkrije notranjo plast drugačne barve, kar ustvari privlačen vizualni učinek.  Gravura usnjenih artiklov omogoča izdelavo različnih napisov ali motivov, tako diskretnejših kot večjih. Laserski snop svetlobe prežge zgornjo, gladko plast usnja zato je končni učinek bolj viden na svetlejših odtenkih usnja, na temnejših pa je bolj diskreten.

Lasersko graviranje omogoča izdelavo praktičnih spominkov oz. predmetov z osebno noto, poslovnih daril ter reklamnih izdelkov. Uporablja se v najrazličnejših panogah, predvsem pa vam bo lahko v pomoč pri oglaševanju vaših izdelkov ali storitev, izdelovanju unikatnih spominkov in izdelkov ter poslovnih daril.


Prednosti laserskega razrezovanja in graviranja

Vsekakor ima lasersko graviranje ter rezanje materialov veliko prednosti pred ročnim ali cnc obdelovanjem. Laser omogoča izjemno natančnost rezanja ter gravure, saj je delo računalniško vodeno in tako popolnoma avtomatizirano. Z laserjem se dosegajo visoke hitrosti rezanja, sploh pri tanjših obdelovalnih materialih. Omogoča nam izrezovanje zapletenih oblik ter detajlov, saj je sistem izjemno prilagodljiv. V računalnik preprosto vnesemo pravilno oblikovane podatke, delo pa opravi sam stroj. Potrebe po menjavi orodja med delom ni, prav tako pa se sama konica laserja med delom materiala ne dotika neposredno, zato se ne obrabi.

Količino odpadnih produktov lahko na ta način zmanjšamo na minimum, razrežemo oz. graviramo pa lahko veliko količino izdelkov, hitro in zanesljivo. Kakovost odreza je visoka, sam rez pa zelo čist ter tanek. Kljub temu, da lasersko rezanje predstavlja toplotno obdelavo snovi, je vpliv toplote na sam material zanemarljiv.