Laserski razrez

V podjetju Gamplast vam nudimo kakovostne, hitre ter sodobne storitve, ki jih omogoča laserska tehnologija razreza. Za graviranje ter razrez uporabljamo stroj z delovno površino 1550×1000 milimetrov, z njim pa je mogoče obdelovati najrazličnejše materiale, kot so les, pločevina, pleksi steklo, guma, karton, medenina, eloksiran aluminij itd. Višina obdelovanca je lahko max. 30 cm. Proces je računalniško voden, zato omogoča izjemno natančno obdelavo – slednje se močno pozna predvsem pri rezanju pleksi oz. akrilnega stekla, saj njegov rob po razrezu ostane čist ter raven.

 

Laserski razrez je v osnovi mogoč zaradi emitiranja oz. usmerjanja ozkega snopa laserske svetlobe izbrane valovne dolžine na material. Visoka intenzivnost žarka infrardeče svetlobe je osredotočen na izbrano površino s pomočjo leče. Žarek tako segreva površino ter povzroča taljenje snovi – raztopljeni ostanek se izloči s pomočjo plinskega curka.

Galerija

 

Zakaj laserski razrez?

Prednosti uporabe laserske tehnologije je mnogo. Majhen premer žarka ter računalniška tehnika nedvomno omogočata izjemno natančnost obdelavo številnih materialov. Rečemo lahko, da uporaba laserja izniči možnost človeške napake, katere možnost se mnogokrat poveča pri uporabi ročnih orodij. Kar nas pripelje do druge točke – prilagodljivost. Kot že rečeno, nam laserski razrez omogoča rezanje ter obdelavo številnih materialov. Poznavanje ter krmiljenje računalniškega programa za vodenje laserja nam omogoča, da izdelamo vzorce najrazličnejših oblik, tudi zelo zahtevnih.

Ker je rezanje z laserjem proces brez neposrednega dotika svetlobne konice z materialom, se slednja nikoli ne obrabi. Zato lahko z njo enostavno režemo tudi trdne materiale. Ker ni potrebe po menjavi orodja, je proces zelo hiter ter ekonomičen, končni produkt tega dejstva pa so tudi nižji stroški. Laserski razrez nam omogoča velike hitrosti rezanja, ponovljivost dejanj ter zmožnost rezanja večjih serij. Količina odpadnega materiala je minimalna, kakovost odreza pa odlična. Možna je tudi obdelava površin, ki niso ravne.

V primerjavi s prednostmi uporabe laserja je slabosti zanemarljivo malo. Največjo izmed njih predstavljajo predvsem stroški investicije v tehnologijo – ravno tukaj pa pridemo na vrsto mi! V hitrem času ter po ugodni ceni izpolnimo vaše naročilo, zanesljivo in enostavno.

 

Laserski razrez in graviranje pleksi stekla ter ostalih materialov

Poleg storitev graviranja ter razreza se v naši ponudbi nahajajo tudi enoslojne ter večslojne polikarbonatne plošče različnih debelin, dimenzij ter barv, pa tudi akrilno oz. pleksi steklo ter izdelki iz pleksi stekla po naročilu. Slednje ima odlične mehanske, optične ter obdelovalne lastnosti, uporabno pa je na najrazličnejših področjih. Akrilne plošče omogočajo sijajno prosojnost, odpornost na vremenske ter temperaturne vplive ter odlično barvno obstojnost.
Najpogosteje ga srečamo v oglaševalski, prehrambeni in pohištveni industriji, prav tako pa ima nešteto možnosti individualne rabe. Odlično se obnese v obliki reklamnih panojev, notranje in arhitekturne opreme, sanitarne keramike, pri transportu, v industriji ter medicini. Iz pleksi stekla so izdelana razna stojala in mape za trgovino ali gostinstvo, blagajniški pulti, zaščite strojev, unikatni pokali in medalje,… Laserski razrez omogoča izdelavo vseh tovrstnih izdelkov in še več, omogoča hitro izdelavo prototipov, spominkov ter drugih izdelkov.

Laserski razrez

Seveda pa je akrilno ali pleksi steklo mogoče obdelovati tudi brez pomoči laserja. Oblikujemo ga lahko s pomočjo krožne žage, katere list mora imeti čim več zob. Nabrušeni naj bodo v negativno smer. Žagati je potrebno z zmerno hitrostjo, da se zmanjša trenje in zniža temperatura materiala. Z vbodno žago lahko izrežemo tudi krivine. Seveda mora biti med obdelovanjem primerno vpeto, da se ne zlomi ali poči.

Lasersko rezanje je torej najboljše orodje za obdelavo in označevanje tako občutljivih, kot manj občutljivih materialov. Z laserjem pa je torej mogoče tudi graviranje, ki nudi visoko kakovost zapisa. Računalniško voden sistem omogoča neomejeno število detajlov, ki so lahko v površino vtisnjeni na različnih globinah.